Natur og udeliv
Vemmedrup børnehave er en ren børnehave, der fokuserer på naturen, nærhed og relationer. Vores omgivelser er designet til at integrere udelivet som en central del af børnenes hverdag. Børnehavens legeplads bærer præg af at have nogen år på bagen, da den har og er omkranset af store træer og krat, så børnene dagligt kan udforske og lære af naturen.
Naturen: Uderummene er fyldt med naturlige elementer som træer, buske og krat, hvor børnene kan lege, bygge huler og undersøge insekter. Der er oprettet forskellige zoner til leg og læring, som f.eks. en køkkenhave til at dyrke afgrøder og et område til at udfolde sig med jord, mudder og vandaktiviteter. Naturen bruges aktivt i hverdagen, hvor børnene lærer om årstidernes skift, samt små og større dyrs liv. Noget af det nyeste på legepladsen er hønsehuset og -gården og de tre høns; Oda, Jytte og Birger. Hønsene skal være med til at vise os hele livscyklussen "fra liv til død".
Nærhed: Relationerne mellem børnene og pædagogerne er præget af tryghed og nærvær. Pædagogerne tilbringer tid sammen med børnene i naturen, hvor de deltager i leg, udforskning og samtaler. De skaber et miljø, hvor børnene føler sig set og hørt, og hvor de lærer at lytte til hinanden og udvikle empati. Der er fokus på mindre grupper, så der er tid til individuelle relationer og opmærksomhed.
Relationer: Børnehaven fremmer samarbejde og venskaber gennem fælles lege og projekter, som f.eks. at bygge et fuglehus eller lave en skovtur. Børnene lærer at dele, samarbejde og tage ansvar for hinanden, hvilket styrker deres sociale færdigheder.
Samlet set arbejder vi på at skabe et miljø, hvor børnene trives i samspil med naturen og hinanden, hvilket fremmer deres udvikling og livsglæde.
Traditioner
I børnehaven lægger vi vægt på traditioner. Det være sig traditioner der traditionelt set følger årets gang, men i høj grad også de naturlige traditioner der følger med natures skift, uden for vores vinduer. Derfor er vores tilbagevendende aktivitetstilbud bygget op omkring flere af disse emner:
- Fodring af vinterens fugle, fastelavn, de første forårstegn, påske, spiring i køkkenhaven, bedsteforældredag, undersøge insekternes liv, Sct. Hans, sommerfest, høst af afgrøder, vejrets skifte, jul.
Temauger: Fordelt henover året planlægger vi temauger, som dels er valgt ud fra årstraditioner, pædagogiske begrundelser eller emner der optager børnene. Generelt forsøger vi at koble naturen på temaerne, derfor planlægger vi også en månedlig vidensdelingsdag for børnene med Stine fra Naturskolen. Hun kobler sig på vores tema med for eksempel et dyr eller insekt, som giver mening for vores tema.
Senest har vi I 2024 haft et tema omkring "De dødes dag", som tager afsæt i Allehelgensaften og Halloween. Her havde Stine forskellige døde dyr med, som børnene kunne røre ved og stille spørgsmål til. Det er et nyt emne for os, som sætter sorg og savn på dagsordenen på en ny måde. Vi afslutter temaet med at kombinere emnet med Vemmedrup børnehaves 50 års fødselsdag d.1. november 2024.
En særlig mangeårig tradition: De ældste børn laver sig en kæphest i løbet af det sidste år de går i Vemmedrup børnehave. Det er denne hest som skal tage dem med videre "ud i livet". Traditionen går tilbage til børnehavens start og nogle af de "gamle" heste har også været på besøg, når de nye børn starter i børnehaven. Helt konkret saver, sliber, borer, maler, fletter, sømmer og og binder de - så der til sidst er en kæphest som legen kan fortsætte med. Hesten er med til at bygge bro mellem børn og steder, og vi ser at hesten, særligt i "skabelsesperioden", er med til at danne nye relationer børnene imellem.
Overgange: I Vemmedrup børnehave er der tradition for at have et ekstra øje på de overgange der opstår i barnets liv. Overgange kan for nogle børn have stor betydning og være svære at komme igennem, for andre sker overgangen uden de store udfordringer.
Fra dagpleje til børnehave: Vi vægter et tidligt samarbejde med dagplejerne omkring de kommende børnehavebørn. Derfor inviterer vi dagplejerne til musik om tirsdagen, hvor vi kan begynde at skabe relationer til de kommende børnehavebørn.
Fra børnehave til SFO/skole: Her vægter vi at vi besøger alle børns kommende SFO/skole, selvom der ikke ligger det store planlagte brobygningsarbejde til alle skolerne.
Se mere om overgangene på hjemmesiden under "Praktiske informationer".